Navetan käyttöönotto Ikaalisissa
Julkaistu 19.3.2021
Vierailu uudella navetalla alkaa kirpeässä pakkassäässä. Lumen alta löytyvän jään takia suojakengät jalassa saa olla tarkkana. Jäinen piha ei haittaa yhtä tilan osakkaista, Tommi Vähä-Eskeliä, joka varmoin askelin astelee kohti uutta vasikkalaa. Vasikkala on osa kahden eri osakeyhtiön uutta 600 lypsylehmän navettaa Ikaalisissa Pirkanmaalla. Osakkaita on yhteensä kuusi; kolme nuorta viljelijää ja heidän vanhempansa. Mutta miten käyttöönotto sujui?
”Tuossa torstaina iltapäivällä alkoi ja olihan lehmät ensin ihmeissään, että mikä homma” Vähä-Eskeli kuvailee ensimmäistä lypsyä. ”Osa lehmistä on tottunut menemään robottiin sivuttain, nyt tulisi mennä etuperin lypsykaruselliin ja pakittaa pois. Sai siinä ensin vähän suostutella ja ensimmäisen lypsyn aikana yksi ihminen olikin ohjaamassa, että minne suuntaan piti mennä”
”Käyttöönotto on sujunut ilman suurempia kommervenkkejä. Tällä hetkellä lypsäviä on 370 ja koko ajan poikii lisää” Vähä-Eskeli kertaa. Kaikki lypsävät eivät ole saman katon alla, sillä 70 lypsävää odottaa vielä siirtoa uudelle navetalle. ”Aamulla kun menee osaston luokse hakemaan lypsylle niin kyllä puolet on jo portilla odottamassa, että joko mennään. Aika lailla ne, jotka on ennen ollut asemalypsyssä, on ensimmäisenä odottamassa”
Kun lypsy on saatu rullamaan, seuraavaksi on vuorossa ruokinnan optimointi. Tämä saadaan kohdilleen mm. lehmien ryhmittelyllä, jota helpottamaan asennetaan älyportit. Näin lehmät menevät automaattisesti oikeisiin ryhmiin ja ruokinnassa saadaan optimoitua sopiva eväs jokaiselle ryhmälle.
”Osa rehualasta on Jämijärven puolella. Sieltä rehu tuotiin laakasiilolle turverekalla. Ensin ajatuksena oli ajaa rekalla silppurin alle, mutta heinäkuussa satoi lähemmäs toista sataa milliä niin ei viitsitty lähteä pilaamaan seuraavan vuoden nurmea. Ajettiin siis rehukärryä pellolla ja kipattiin lastauspaikalle, josta kaivurilla kuormattiin rekkaan.”
Johtamisella on yhä isompi merkitys maatilan menestymiseen. Kun tilalla on myös työntekijöitä, tulee työn organisointi ja kokonaisuuden hallitseminen osaksi maatilan arkea. Tilalla on yrittäjien lisäksi nyt 4 työntekijää, mikä on tuonut yrittäjille tutuksi työvuorolistat ja selkeiden työohjeiden tarpeellisuuden. ”On suuri vastuu, jos on paljon työntekijöitä ja on kyse monesta elämästä. Johtamistaitoja tarvitaan yhä enemmän. Pitää ottaa huomioon monta eri asiaa kuten lomat, työajat ja lakisääteiset asiat” Vähä-Eskeli summaa.
Kokonaisuuden hallinnan apuna Vähä-Eskeli kertoo palkanlaskennan ja taloushallinnon hoituvan Wiklillä. ”Wiklin kanssa yhteistyö on ollut antoisaa. Kun asiantuntijoita on iso joukko, on helppo kysyä, kun joku asia askarruttaa. Pystyy luottamaan siihen, että saa apua ja samalla ulkoistamaan asioita, helpottaahan se toimintaa”
Wiklin väki kiittää yhteistyöstä ja toivottaa menestystä tulevaan!