fbpx

Kauran matka: Lohko kuvissa

Hyppää kyytiin seuraamaan kauran matkaa siemeneksi!

Kasvukaudella 2021 pääset mukaan seuraamaan Niklas-kauran matkaa siemenestä uudelleen siemenviljaksi. Seurattava lohko on Savon villissä lännessä Vesannolla. Toukokuussa kasvukausi käynnistyi Pohjois-Savossa lupaavasti toukokuun alussa ja lohko päästiin kylvämään hyvissä olosuhteissa jo 15. päivänä toukokuuta.

Millaiselle lohkolle kaura sitten kylvettiin? Miten lohkosta saisi paremman kuvan käymättä paikan päällä? Kysymykseen löytyy vastaus tarjolla olevista karttapalveluista. 

Edellisen kevään kauran oraat viereiseltä lohkolta

Ruokaviraston Vipu-palvelusta lohkosta löytyvät rajatiedot ja pinta-ala. Google Earth antaa hyvän yleiskuvan lohkon tilanteesta osoitteen perusteella kohteeseen navigoimalla. Paikkatietoikkuna-sivuilla on taas valittavissa erilaisia karttatasoja lohkosta, kuten mm. rinnevarjostuskartta, kunhan ensin lohkon sijainnin on paikantanut maastokarttatason avulla.

Rinnevarjostuskartta lohkosta

Google Earth kuvasta alkaa hahmottua lohkon tilanne. Lohkon kokonaisala on 6,5 ha, mutta alaosasta lohkoa on jouduttu hylkäämään viljelystä 1,50 ha ala vesitalouden ongelmien vuoksi. Viljelty kaura-ala on kutistunut lohkon ongelman vuoksi viiteen hehtaariin. Tummemmat alueet ovat hyvin märkiä ja lohkolla on lisäksi vaaleita alavampia alueita.  Paikkatietoikkunan rinnevarjostuskuvasta kuvasta tarkentuu lohkon korkeusvaihtelut, joita tällä lohkolla todella on. Sentinel Playground palvelusta löytyy yhä tarkempaa tietoa lohkon kasvustoista eri ajankohtina ja vuosina, mutta palataan niihin myöhemmin. 

Lohko Google Earth palvelussa

Toukokuun sää oli helteistä kylvöhetkellä; lämpömittari näytti yli 20 asteen lukemia. Maa oli sopivan kuivaa ja muokkautui hyvin. Simenenä kylvössä oli ensimmäisen polven Niklas-kaura kylvömääränä 220 kg hehtaarille. Lannoiteena kylvössä käytetiin YaraMila Y5 ja lannoitemääränä oli 220 kg hehtaarille. Lisäksi lohkolle kylvettiin 10kg hehtaarille kerääjäkasviseosta. Lannoituksessa fosfori on laskettu lähelle kasvukauden oletettua tarvetta. Typpi jäi vajaaksi, koska lohkolle on suunniteltu jaettu lannoitus. 

Kylvön jälkeen sää viileni ja muuttui sateiseksi. Säätyypin vaihtuessa parikin ukkosrintamaa kulki Suomen yli ja sateet olivat rankkoja paikoitellen. Säiden vaihtelu heti kasvukauden alussa herätti kysymyksen, mitä lohkon kasvukunnolle olisi tehtävissä. Onko erityisesti ongelma-alueen kasvukuntoa parannettavissa?

 

Kauran orastumista odotellen,

Aila Riikonen 

Asiantuntija, kasvi- ja kotieläintuotanto

Wikli Group Oy

Savon VIlli Länsi

Vesanto

Pelto rinteen suuntaan kylvön jälkeen

Kiinnostaako sinua peltojesi kasvukunto ja peltojen kasvukunnon hoitosuunnitelman laatiminen tilan omista lähtökohdista? Kesälle 2021 on tilaa muutamille projekteille.

Kasvukunnon hoitosuunnitelma koostuu fysikaalisen, kemiallisen ja biologisen viljavuuden tekijöistä. Näillä arvioidaan maan rakennetta, kuivatuksen tilannetta tai maan ravinnesuhteita hyvän sadon tuottamiseksi.

Ota yhteyttä aila.riikonen@wikli.fi tai 020 1277 630 ja keskustele lisää asiantuntijamme kanssa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top