fbpx

Kauran matka: Orastuminen

Hyppää kyytiin seuraamaan kauran matkaa siemeneksi!

Edellisessä  Kauran matka -blogissa tarkasteltiin lohkoa täysin kotikoneelta poistumatta eri karttapalveluita käyttämällä.  Nyt palataan kesän alkupäiviin ja tarkastellaan miten kaura on orastunut.

Kasvukaudella 2021 pääset mukaan seuraamaan Niklas-kauran matkaa siemenestä uudelleen siemenviljaksi. Seurattava lohko on Savon villissä lännessä Vesannolla. Toukokuussa kasvukausi käynnistyi Pohjois-Savossa lupaavasti toukokuun alussa ja lohko päästiin kylvämään hyvissä olosuhteissa jo 15. päivänä toukokuuta.

Kesäkuun alussa on tarkkailun kohteena kylvön onnistuminen. Kylvöstä on kulunut kesäkuun ensimmäinen päivä tasan kaksi viikkoa.

Orastuminen on ollut tasaista.

Käytetty kylvösiemen oli Niklas-kauran 1. sukupolven siementä. Siemen erän määritetty itävyys oli vakuustodistuksen mukaan 90% ja tuhannen jyvän paino 40,7 g. Tavoiteltaessa 500 kpl oraita neliölle laskennallinen kylvömäärä olisi ollut 226 kg. Oraita laskelmalla orasmääräksi tuli 80 cm matkalla 60 kpl. Oraita on näin 600 kpl/m².

Painanteessa vesi on tuhonnut kasvuston.
Kylvösyvyyden mittaus.

Toteutunut kylvösyvyys on 4 cm. Kylvösyvyyden tarkistaminen on kätevää tehdä oraiden tarkkailun yhteydessä. Rikkakasvitilannetta voi arvioida samassa yhteydessä. Lohkolta löytyi jauhosavikan ja pillikkeen sirkkalehtiä sekä jääntirypsiä. 

Kaura on päässyt hyvin pinnalle tasaisella orastumisella. Painanteen kohdalla vesi oli tuhonnut kasvustoa jättäen pellolle orastumattoman suoran kaistaleen.

Pirteä rypsin sirkkataimi, ilmeisesti tuholaispainetta lohkolla ei ole.
Nimetön-12

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top