fbpx

Maajussin vaimon mietteet

Kun vinkkaat välitilinpäätöksestä

Istutaan mieheni kanssa kahvilla ja rupatellaan niitä näitä. Harmitellaan maailman menoa ja mietitään oman maatilan tilannetta. Eihän se hieho jäänyt vieläkään tiineeksi ja kahden vuoden ikä alkaa jo lähestymään. Mitäpä sille tehdään? 

Uteliaisuus työpisteellä

Onneksi tunnen mieheni ja saan hänet paremmalle tuulelle, siitä huolimatta, että kaikki ei mene sujuvasti navetalla. Häneen tepsii kunnon ruoka ja tuore kahvi. Uskalsin tämän jälkeen ottaa puheeksi välitilinpäätöksen. Ilme miehelläni oli kysyvä. Miksi sellainen pitää tehdä ja mitä se minulta vaatii? Tässä kohdassa oli helppo kertoa, että hänen ei tarvitse kuin tulla paikalle avaamaan minulle loppuvuoden kuluja ja tuloja. 

Olen siis mieheni (vaimo-ominaisuuksien lisäksi) kirjapitäjä ja huolehdin pääosin hänen paperiasioistaan tilalla. Järjestely on kätevä, näin molemmat saavat keskittyä osaamisalueisiinsa. Kun kirjanpito on ulkoistettu minulle, mieheni pystyy tehdä täysillä ydinbisnestä ja silti olemaan perillä taloudellisesta tilanteesta. 

Aamuaurinko

Ensimmäinen asia, josta huomasin mieheni innostuvan kyseisestä asiasta oli, kun nostin esille sen, että jospa voitaisiin tehdä vielä pieniä investointeja maatilalle. Sain listan investoitavista koneista kuten karhi (joustopiikkiäes), sähveri (pienkuormaaja), kuivalantakärri, rikkaäes… Vaimona sekä kirjanpitäjänä aloin toppuuttelemaan, tehdäänpä ensin se välitilinpäätös. Hyvällä suunnittelulla päästään kannattavuuden jäljille. 

Aloin kertomaan miehelleni vähän enemmän, että minkä takia välitinpäätös tehdään. Luulen, että pudotin hänet kärryiltä siinä vaiheessa, kun mainitsin, että se on hyvä tapa pystyä vielä vaikuttamaan verotukseen ja yrityksen tulokseen. ”Me voidaan suunnitella tuotantopanosten ostamista tämän vuoden puolella tai suunnitella, onko tasausvarauksen käyttö tässä seuraavassa tilinpäätöksessä järkevää” selvensin vielä. Eikä tarvitse arvuutella, miten menee ja missä mennään.

Mieheni kaikesta huolimatta kuunteli minua ja sanoi välitilinpäätöksen olevan hyvä ajatus. Sanoi tulevansa paikalle ja kertoa loppuvuoden tulot sekä menot, jos minä kerron talousasiantuntijana, millon voidaan ostaa meille sähveri. 

Terhi Rissanen talousasiantuntija, maanviljelijän vaimo

 

Kirjoittajamme Terhi työpisteellä

Kasvukauden päätyttyä on hyvä aika saattaa kirjanpito ajan tasalle ja arvioida loppuvuoden tulot ja menot tekemällä välitilinpäätös.

Välitilinpäätös on hyvä työkalu niin talouden seurannassa ja suunnittelussa kuin verotuksen lopputuloksen ennakoinnissa ja optimoinnissakin. Verotuksessa on hyvä pyrkiä mahdollisimman tasaiseen tulojen kehitykseen ja välttää suuria vuosikohtaisia vaihteluita.

Välitilinpäätöksellä saadaan hyvin tarkka ennuste maatilan tuloksesta. Ennusteen pohjalta voidaan pohtia eri vaihtoehtoja, joiden avulla voidaan viedä tulosta ja verotusta haluttuun suuntaan. Välitilinpäätös kertoo myös sen, onko järkevää ajoittaa investointeja loppuvuodelle vai siirtää niitä tulevaan. 

Välitilinpäätös antaa kuvan kuluvan vuoden tuloksen muodostumisesta ja näin tukee seuraavan vuoden budjetointia. Kun nähdään ajoissa kuluvalla vuodella kannattavuuteen vaikuttaneet tekijät, voidaan hyödyntää tietoa suunnitellessa tulevaa kautta.

Ota yhteyttä ja hyödynnä asiantuntijoitamme maatilasi kannattavuuden parantamisessa!

PS. Katso tästä Maatilan sähköinen taloushallinto, uhka vai mahdollisuus? -webinaaritallenne, ja jätä kuittien täyteiset mappipinot taaksesi!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top