fbpx

Budjetoinnin merkitys korostuu

Budjetoinnin merkitys korostuu

Toimintaympäristö muuttuu

Tämä ja seuraava vuosi tulevat olemaan poikkeuksellisen haasteellisia maataloussektorilla. Kaksi huonoa kasvukautta ovat ajaneet maatilat ennennäkemättömän hankalaan taloustilanteeseen. Taustalla vaikuttavat monet tekijät, kuten Ukrainan ja Venäjän sota. Tilannetta ei helpota tuotantopanosten hintojen huimaava nousu. Nyt jos koskaan on hyvä aika tarkastella taloutta ja miettiä pitkän aikavälin strategia kuntoon. Pudotuspeli maaseudulla on käynnissä ja siellä selviävät vain parhaat maatilayritykset.

Budjetointi on ennakointia

Budjetoinnilla selvitetään mistä yrityksellesi tulee tuloja ja minne rahat menevät. On hyvä tietää paljonko tuotannosta jää rahaa itsellesi ja paljonko on varaa investoida esimerkiksi koneisiin. Kohonneet tuotantopanosten hinnat heikentävät merkittävästi maatilojen kannattavuutta. On hyvä tunnistaa mikä on esimerkiksi lainojen takaisinmaksukyky. Budjetin avulla heikentyneeseen taloustilanteeseen pystytään reagoimaan ajoissa ja näin voidaan pankin kanssa keskustella esimerkiksi lainoille lyhennysvapaita.

Ennustaminen tässä toimintaympäristössä on vaikeaa. Siksi budjetin päivittäminen on tärkeää, koska hinnat muuttuvat.

Budjetti voidaan tehdä tarkasti kuukausi tai vuositasolla. Kuukausikohtaisella budjetilla pystytään näkemään kuukaudet, jolloin maksuvalmius on heikentynyt ja koska rahaa pitää säästää esimerkiksi lainanlyhennyksiä varten. Päivittämällä budjettia maksuvalmius on koko ajan seurattavissa ja ennustettavissa.

Pitkän aikavälin talouslaskelmalla saadaan hahmotettua kokonaiskuva yrityksestäsi. Aikaisempien vuosien kirjanpitoaineiston sekä tulevaisuuden vision ja tavoitteiden avulla saadaan ennuste tulevaisuudesta.

Tiedätkö mikä on yrityksesi käyttökate tai paljonko yrityksesi kestää lainaa? Onko laskuja jäänyt ”rästiin” ja yrityksen tulevaisuudenkuva on epäselvä? Mietitkö investointeja, mutta et tiedä miten se vaikuttaa yrityksesi maksuvalmiuteen? Jos vastasit yhteenkin näistä kyllä, suosittelen talouslaskelman tekemistä maatilallesi.

Budjetointiin sekä talouslaskelmien tekemiseen on mahdollista käyttää neuvorahaa. Ota yhteyttä Wiklin asiantuntijoihin ja selvitetään yrityksesi taloustilanne!

 Nuorempi talousasiantuntija 

 anssi.lahti@wikli.fi 

 050 449 7875 

Ota tilanne haltuun ja hyödynnä talouden sekä tuotannon asiantuntijoitamme!  Kaikki asiantuntijamme löydät täältä. 

PS. Katso myös webinaaritallenne Maatilan sähköinen taloushallinto, uhka vai mahdollisuus?

Puhujina webinaarissa olivat Wiklin taloushallinnon käyttöönoton asiantuntija Tuomo Tikkanen, pääkirjanpitäjä Matti Juntunen sekä taloushallinnon asiantuntija Margit Riuttamäki. Sukella sähköisen taloushallinnon saloihin linkin kautta löytyvästä videosta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top